Nethdd
Image default
Internet

SSL-beveiliging: hoe zie ik het en welke soorten zijn er?

Bijna vanzelfsprekend is het erg belangrijk dat je als eigenaar van een website kunt laten zien dat jou site SSL beveiligd is, of dat bezoekers dit herkenbaar op jou website kunnen zien.

Dit is kinderlijk gemakkelijk – zo zie je dit aan het slotje dat op de website erbij staat of gewoonweg door het feit dat de URL van de betreffende website begint met het bekende ‘HTTPS://’.

Controleer dus altijd even de adresbalk mocht je een bezoeker zijn, of je eigen web-domein willen checken.

Andere manieren

Echter zijn er nog meer manieren om te herkennen dat een site goed beveiligd is. Zo wordt de URL van een website met een SSL certificaat met het ‘Extended Validation’ oftewel: EV-beveiliging groen van kleur als deze actief is en wordt tevens de naam in de adresbalk (URL) getoond.

Het slotje waar eerder over gesproken wordt staat ook in de adresbalk. Wil je alles weten over de beveiliging van de bezochte website, of je eigen website als buitenstaander checken, dan kun je op dit slotje klikken zodat je meer informatie krijgt over de beveiliging.

Soorten SSL-beveiliging

Zoals de inleiding en de kop al bekend maakt zijn er meerdere soorten SSL certificaten mogelijk. Zo is er het zogenaamde Single domain SSL certificaat. Dit is vrijwel de meest gebruikte manier van beveiliging.

Registreer je een domeinnaam, dan beschik je over een specifiek domein op het internet met jou specifieke naam die je gemakkelijk via een enkel certificaat die valide is voor een enkel domein beschermen.

Echter is er ook zoiets als de zogenaamde ‘Wildcard SSL Certificaat’. De naam klinkt nogal ruig maar deze beveiliging houdt gewoonweg in dat je via dit certificaat meerde domeinen tegelijk kunt beveiligen.

Ook is er het Extended Validation (EV), waarover eerder al gesproken wordt. Deze is eigenlijk precies hetzelfde als de eerste optie (Single domain) maar als je voor deze vorm van SSL beveiliging kiest wordt er informatie over jou website (merknaam/bedrijfsnaam) toegevoegd aan de adresbalk.

Hierdoor kan het vertrouwen van de bezoekers in jou, of jou website/bedrijf, vergroten. Wil je gaan voor een representatieve website; dan is dit een hele goede vorm van beveiliging!